Compoziția laptelui matern
Compoziția laptelui matern se modifică pe parcursul perioadei de alăptare.
Laptele matern conține toate elementele nutritive de care are nevoie un sugar în primele 6 luni
de viață, inclusiv lipide, glucide, proteine, vitamine, minerale și apă. De asemenea, laptele matern întărește sistemul imunitar imatur al sugarului, asigurând protecție împotriva infecțiilor.
Ingredientele laptelui matern și funcția lor.
Principalele ingrediente ale laptelui matern sunt apa, carbohidrații (inclusiv lactoza), diverse lipide și proteine specifice.
Ingredientele laptelui matern
Carbohidrați: Principalul carbohidrat este zaharul special din lapte numit lactoză.
Laptele matern conține aproximativ 7 g de lactoză la 100 ml și este o altă sursă importantă de energie.
Lipide: Laptele matern conține circa 3,5g de grăsime la 100 ml de lapte, care asigură aproximativ o jumătate din conținutul de energie din lapte. Lipidele din laptele matern cuprind
acizi grași polinesaturați cu lanț lung (acid docosahaexanoic sau DHA și acid arahidonic sau ARA), care acum se găsesc și în alte tipuri de lapte. Acești acizi grași sunt importanți pentru dezvoltarea neurologică a copilului
Proteine: Laptele matern conține două tipuri de proteine: zer si cazeină. Aceste proteine au foarte bune proprietăți de prevenire a infecțiilor, protejând sugarul de viruși și bacterii
Lasă un răspuns